Založ si blog

Ako sa spravodlivosť a zdravý rozum prejavili v zmene verejného obstarávania

V posledných rokoch sa slovenské obce a mestá ocitli pod enormným tlakom legislatívnych nedostatkov týkajúcich sa zákona o verejnom obstarávaní. Tento zákon, ktorý mal pôvodne za cieľ zabezpečiť transparentnosť a spravodlivosť v nakladaní s verejnými prostriedkami, v praxi často narobil viac problémov než úžitku, najmä pre samosprávy ako mesto Šaľa, ktoré sa snažilo zabezpečiť sociálne bývanie pre svojich obyvateľov.

Nie všetko, čo je napísané v zákone, je aj spravodlivé. V praxi sa často ukazuje, že zákon, ktorý má slúžiť verejnému dobru, môže miestami narobiť viac škody než úžitku.

Naprieč politickým spektrom sa nakoniec dospelo ku konsenzu, že tento zákon bol nespravodlivý a nepraktický. Samosprávy boli trestané za niečo, čo nebolo spôsobené ich zlyhaním, ale legislatívnymi nedostatkami. Tento príbeh je dokonalým príkladom toho, že aj zákon môže byť zlý a vyžaduje si nápravu – čo sa nakoniec podarilo vďaka novele, ktorá odstránila tieto nedostatky a umožnila samosprávam plniť svoje povinnosti spravodlivo a efektívne.

Nejasný výklad zákona o verejnom obstarávaní viedol k tomu, že Šaľa, podobne ako mnohé iné slovenské mestá a obce, čelila neprimeraným sankciám za postupy, ktoré sa nakoniec ukázali ako problematické nie vinou samospráv, ale legislatívnych nejasností.

Tento model sa ukázal ako funkčný, no problémom bolo, že zákon o verejnom obstarávaní nejasne definoval, či sa na tento typ zmlúv vzťahujú štandardné pravidlá obstarávania, alebo nie. Pokuty za nejasnosti: Mesto Šaľa sa, podobne ako stovky iných samospráv, dostalo do situácie, kde muselo čeliť vysokým pokutám od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) za postupy, ktoré v tej dobe neboli jednoznačne definované zákonom. Mesto sa však vždy riadilo princípom transparentnosti a snažilo sa zabezpečiť dostupné sociálne bývanie pre svojich občanov v rámci najlepšieho možného výkladu zákona. Bohužiaľ, pre nejednoznačnosť zákona museli mnohé obce a mestá vrátane Šale čeliť sankciám, ktoré narušili ich finančné plány a mohli ohroziť ďalšie rozvojové projekty.

Zákon bol zlý a nesprávne nastavený: Už v roku 2021, počas vlády predchádzajúcej koalície, sa otvorila verejná diskusia o tom, že pravidlá verejného obstarávania týkajúce sa nadobúdania nehnuteľností cez zmluvy o budúcich zmluvách neboli prispôsobené reálnej praxi miest a obcí.

Výklad zákona bol nejasný a vytváral priestor na udelenie neúmerných pokút pre obce, ktoré sa snažili zabezpečiť sociálne bývanie, čo je jedným z kľúčových prvkov ich sociálnej politiky.

Toto uznanie prišlo aj zo strany vtedajšej vlády, ktorá už vtedy plánovala zmenu zákona, aby sa tento problém vyriešil. Hoci sa vtedy zmena nepodarila dotiahnuť do konca, diskusia vytvorila základ pre súčasnú novelu, ktorá bola prijatá s cieľom odstrániť tento problém. Novela zákona ako kľúčové riešenie: V tomto čase už konečne bola schválená novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá konečne vyriešila tento dlhodobý problém.

Novela odstránila nejednoznačnosť ohľadom obstarávania nehnuteľností prostredníctvom zmlúv o budúcich zmluvách a zabezpečila, že obce, ktoré v minulosti čelili neprimeraným sankciám, už nebudú penalizované za niečo, čo nebolo ich vinou.

Tento krok nielenže odstránil nespravodlivé pokuty, ale aj výrazne posilnil finančnú stabilitu obcí a miest, ktoré teraz môžu bez obáv pokračovať v realizácii projektov sociálneho bývania. Šaľa: zodpovedné riadenie a jasný cieľ: Mesto Šaľa sa pri riešení tejto situácie vždy držalo zásad zodpovedného riadenia. Hoci muselo čeliť pokutám za nejasný zákon, nikdy neustúpilo zo svojej misie zabezpečiť kvalitné bývanie pre svojich občanov.

Samospráva postupovala transparentne a vždy v súlade s verejným záujmom, čo teraz novela zákona uznala ako správny krok. Vďaka tejto zmene môžu samosprávy, ako je Šaľa, pokračovať v realizácii svojich plánov bez strachu z ďalších sankcií.

Dopad na rozpočet a ďalší rozvoj: Pre mesto Šaľa, podobne ako pre mnohé iné obce, mohli byť tieto pokuty veľkým bremenom. Každé euro, ktoré muselo byť vyplatené na pokutách, znamenalo menej prostriedkov na dôležité rozvojové projekty. Vďaka zrušeniu sankcií sa teraz tieto prostriedky môžu presmerovať tam, kde sú najviac potrebné – na budovanie a zlepšovanie infraštruktúry, verejných priestranstiev, škôl a iných služieb, ktoré priamo zlepšujú kvalitu života obyvateľov. Mesto môže s väčšou istotou plánovať budúce projekty, pričom novela zákona im poskytuje pevný právny základ na efektívne a spravodlivé nakladanie s verejnými prostriedkami.

Šaľa ako pozitívny príklad: Prípad mesta Šaľa je ukážkou toho, ako dokáže samospráva riešiť náročné legislatívne problémy a zároveň chrániť záujmy svojich občanov. Vďaka zodpovednému prístupu sa mesto dokázalo vysporiadať s pokutami, ktoré boli vynútené nesprávne nastaveným systémom, a dnes, po prijatí novely zákona, môže pokračovať vo svojej misii bez ďalších finančných obmedzení.

Tento príbeh nie je len o legislatívnych zmenách, ale aj o tom, ako dôležité je, aby sa štát a obce navzájom podporovali v záujme občanov.

Budúcnosť bez finančných prekážok: Samosprávy ako Šaľa teraz môžu s istotou plánovať ďalšie kroky. Bez obáv z finančných sankcií za nejednoznačné pravidlá sa môžu sústrediť na to, čo je pre obyvateľov najdôležitejšie – budovanie kvalitných a dostupných služieb a infraštruktúry.

Mesto Šaľa má pred sebou svetlú budúcnosť, a to vďaka legislatívnym zmenám, ktoré mu umožnili sa zbaviť zbytočného bremena a sústrediť sa na reálne potreby svojich občanov.

Záverom možno povedať, že novela zákona o verejnom obstarávaní priniesla samosprávam, ako je Šaľa, zaslúžený pokoj a stabilitu. Mesto môže teraz bez prekážok pokračovať v napĺňaní svojich plánov a poskytovať kvalitné služby, ktoré zabezpečia lepšiu budúcnosť pre všetkých jeho obyvateľov. Tento krok vpred je jasným signálom, že samosprávy, štát a legislatíva môžu spolupracovať na riešení skutočných problémov a prinášať riešenia, ktoré slúžia verejnému záujmu.

ReplyForwardAdd reaction
Londýn, Big Ben, double decker, autobus,

Českí otrokári v Británii vykorisťovali krajanov i Slovákov, dostali spolu 26 rokov

07.10.2024 23:29

Polícia zistila, že z práce ľudí gang financoval luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosť v Českej republike.

Zuzana Ťapáková

Ťapáková stopla pražské predstavenie o LGBTI+ na doskách SND. Herci sa hanbia, Pakan: Cenzúra a normalizácia

07.10.2024 21:13, aktualizované: 22:18

Zuzana Ťapáková uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním.

vuhledar

Putin dostal k narodeninám ruiny Vuhledaru a rekordné počty padlých

07.10.2024 20:38

V meste, ktoré pred vojnou malo približne 14-tisíc obyvateľov, počkalo na ruskú armádu len zhruba 100 civilistov.

nehoda autobusu

V Severnom Írsku sa prevrátil školský autobus, 43 detí sa zranilo

07.10.2024 20:07

Záchranári uviedli, že išlo o závažný incident.

ctihodnysalan

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 734x
Priemerná čítanosť článkov: 734x

Autor blogu

Kategórie

Archív